Ellet halua käyttää verhoja tai sermiä, rakenna väliseinä. Mieti haluatko tilaan erillisen huoneen ja mihin käyttötarkoitukseen sen ajattelit.

Kuten aina, harkitse valomaisema. Kaipaatko uuteen tilaan luonnon valoa vai valaisetko tilan valaisinratkaisuilla? Se kertoo sinulle myös paljon, miten tilan jakaminen tulee tehdä.

Päätyessäsi väliseinään/seiniin kerron yhden tavan toteuttaa se:

Paavo

Kaikki lähtee suunnitellusta

 • Väliseinään, joka ei ole kantava tarvitaan harvoin rakennuslupaa, tarkista asia oman kunnan rakennusviranomaiselta.
 • Valitse seinälevymateriaalit (jäljempänä ohjeita valinnan perusteiksi), listat (kattolista/varjolista, peitelista, jalkalista), mahdollinen ovi, ikkunat ja tarvittavat läpiviennit, seinään kiinnitettävä lämmön lähde.
 • Mieti kiinnitys materiaali eli käytätkö ruuveja, nauloja ja tarvittaessa liima.

Suunnitellessa on syytä tehdä piirros, johon merkkaat seinään tulevat ovet ja aukot, koot ja sijainnit, mittoineen. Piirroksen sisältäessä runkorakenteet ja pintaverhoukset, voit laskea paljonko materiaaleja tarvitset. Seinärakenteiden pinta-ala= levyn tarve -aukot.

Työkaluluettelo:

Pistosaha, vasara, akkuporakone/ruuviväännin, puukko, rulla- ja nivelmitta, (höylä, hiontahiiri) vatupassi, ruuveja tai nauloja tulppia koolausrakenteen kiinnitykseen. Monitoimityökalu lattian pintarakenteen aukon sahaamista varten.

Tarkistus mittauksen jälkeen tarvikkeiden hankinta:

Pintakäsittely aineet/paneelit ja ikkunat, sekä ovet/ovi (muista ovien kätisyys ja mahdollisen liikuntarajoitteet). Runko ja pohja rakenteita varten koolaus ja tukipuut. Läpivientien suojat, listat, sähkörasiat. Muista, että sähkötöitä varten tarvitaan luvan omaava sähköasentaja. Kuten myös vesikiertopattereihin LVI-asentaja.

Lämmön voi myös hoitaa upeilla infrapuna lämmittimillä, joita saa jopa omalla kuvalla.

Seinälevyjen valinta kriteerit:

 1. Paloturvallisuusluokitus, joissain kohteissa on ratkaiseva tekijä. Kipsilevyllä saadaan riittävä palokatko. EK kipsilevy on nimensä mukaisesti erittäin kovaa ja omaa suuren paloturvallisuuden.
 2. Lastulevy sopii vähemmän palokatkoa vaativiin kohteisiin. Se on kevyempää ja näin ollen helpommin liikuteltavaa. Lastulevy on aina sahattava oikeisiin mittoihin, eikä tottele puukkoa kipsilevyn tavoin.

Mittaus on tehtävä huolellisesti

Mittaa lattia tarkasti, voit tarkistaa lattian suoruuden marmorikuulan avulla. Merkkaa väliseinän paikka esim. maalarin teipillä.

Rakennustyö:

Tarkista ensin rakennuspiirustuksista tai lämpökameran avulla, ettei seinän kiinnitys kohdissa ole sähköjohtoja tai vesiputkia. Lattialämmitys määrää tukipuun kiinnitettäväksi liimalla.

 1. Rakenna tukipuu lattiaan, kiinnitä ruuveilla vino ruuvaten. Jos lattian pinta on laminaattia tms. tee tukipuuta varten aukot monitoimityökalulla.
 2. Rakenna runko piirustusten mukaisesti. Mitä tiheämpi koolaus, sitä lujempi seinä.

Pystypuiden kiinnitys silmä tarkkana tukipuun merkinnän avulla

3. Kiinnitä runkoon riittävä määrä vaakapuita, muista aukot ikkunoille ja oville.

Ruuvaa vaakapuut vinoruuvauksella, se lisää kestävyyttä.

4. Äänieristä kivivilla toimii mainiosti (kiinnitä toisen puolen levyt ensin), vaihtoehtoisesti voit käyttää tarvittaessa eriste levyjä tai tehokasta polyesteri kuitua. Mikäli tarvitset voimakkaan äänieristeen voi pinnoitukseen käyttää esimerkiksi:

 • Puuakustista panelia
 • Mangesium levyä
 • Diy akustista hajoitinta
 • MDF- akustista paneelia
 • Äänenvaimennus lautaa
 • Antimelu keinonahkaa

Kivivilla ääneneristys

5. Levytä myös toinen puoli ja sahaa aukot. Mikäli epäilet mittoja, hyvä kikka hoitaa asia on porata kulmiin toiselta puolelta reiät ja sahata niiden mukaisesti, joko puukko- tai pistosahalla.

6. Asenna ikkunat ja ovet, ovenkarmit tulee kiinnittää huolellisesti.

Tee aukot muille läpivienneille.

Sisäoven karmin asennus

Ennen asennusta lattian on oltava valmis, kiinnitä karmin yläkappale sivukappaleisiin halutun kätisyyden mukaisesti. Nosta koottu karmi oviaukkoon, pane yksi kiila (niitä saa valmiina rautakaupasta) karmin yläkappaleen ja seinän väliin, jotta karmi pysyy pystyssä. Aseta karmin alareuna lattiapinnan tasolle ja karmin aukeamispuoli samaan tasoon valmiin seinäpinnan kanssa.

Asenna karmi vaaka- ja pystysuoraan kiilojen avulla. Kiilaa samankokoisin parikiiloin.

Kiinnitä ensin saransivu vaiheittain. Tarkista suoruus vatupassilla, ota myös ristimitat.

Viimeistele ruuvitulpilla, nosta ovilevy saranoille. Muista voidella saranat (toista vuosittain).

7. Aloita pintakäsittely kittaamalla ja nauhoittamalla saumat. Hio huolellisesti kitin kuivuttua, lisää tarvittaessa useampi kerros, jotta saat jäljestä tasaista.

8. Maalaa/ kiinnitä mahdolliset paneelit tai pintaan asennettavat äänieristeet.

Maalaus aina ennen listoitusta

9. Listoita

Jalkalistat, reunalistat ja kattolistat

Vaihtoehtoja on paljon naulaimella kiinnitettävistä tarrakiinnitettäviin. Valitse mieleisesi rautakauppa käynnillä.

Kalusta ja sisusta, näin sinulla on uusi huone.

Jaa ja kommentoi Facebookissa.

p. 010 319 2700

marja.kopra@kopradesign.fi

Kopra Design -logo