Screenkaihtimella tarkoitetaan tiheäsilmäisestä reikäverkkokankaasta valmistettua kaihdinta. Screenkangas on suunniteltu erityisesti suojaamaan tiloja lämpenemiseltä, auringon häikäisyltä sekä suodattamaan tehokkaasti UV-säteilyä.

SCREEN SISÄLLE VAI ULOS?

Sisätiloihin asennettu screenkaihdin toimii pääasiassa häikäisy- ja näkösuojana, kun taas ikkunan ulkopuolelle asennettava zip-screen pysäyttää lämpöenergian rakennuksen ulkopuolella, estäen näin sisätilojen ylilämpenemisen.

Screeniä voidaan käyttää sisätiloissa esimerkiksi rullaverhoissa, pystylamelleissa tai paneeliverhoina.

Sisätiloissa parhaiten lämpöä torjuu tiheä ja vaalea kangas. Vaaleat värit imevät vähemmän lämpöä itseensä kuin tummat ja kankaan tiheys vaikuttaa kuinka paljon lämpö pääsee siirtymään huoneen pintoihin ja tekstiileihin. Talvisin paksut, tiheät kankaat eristävät myös tehokkaasti ikkunoiden kautta tapahtuvaa lämmönhukkaa.

Kannattaa muistaa, että screenkankaasta näkee aina jonkin verran läpi valoisammalle puolelle.

Mitä valoisampaa ulkona on, sitä paremmin näkee sisältä ulos mutta ulkoa sisälle ei juurikaan näe. Ulkona ollessa pimeää, kääntyy näkyvyys ulkoa sisälle päin. Tähänkin voidaan vaikuttaa jonkin verran valaistuksen avulla. Kankaan vieressä tai siihen kohdistettu valo rajoittaa läpinäkyvyyttä.

Ulkona tummat värit suojaavat parhaiten lämpöä vastaan. Parvekkeille asennettuina screenkaihtimet suojaavat lämmöltä ja häikäisyltä, toimivat näkösuojana kuitenkin mahdollistaen maisemien katselun ja verkkomainen rakenne tukee hyvää ilmanvaihtoa.

Itse lämmöntorjuntaan paras ratkaisu on zip-screen, ikkunan ulkopuolelle asennettava, moottorikäyttöinen screenkaihdin. Kangas kulkee ikkunankarmeihin asennettujen sivukanaalien sisällä, jonka vuoksi tuuli ei pääse tarttumaan kankaaseen eikä sivuille jää häiritsevää rakoa. Koteloituna zip-screen kestää erilaiset sääolosuhteet ja vuodenajat.

SCREENKANKAAN OMINAISUUDET

Tärkeimpiä ominaisuuksia screenkankaissa ovat;

 • Kankaan heijastuskyky % (Rs)
  Suuri % tarkoittaa, että kangas heijastaa enemmän aurinkoenergiaa poispäin.
 • Aurinkoenergian läpäisykyky % (Ts)
  Pieni % tarkoittaa, että kangas torjuu hyvin aurinkoenergiaa.
 • Aurinkoenergian imeytyminen kankaaseen % (As)
  Mitä pienempi %, sitä vähemmän kangas sitoo lämpöä itseensä.
 • Kankaan avoimuus/kudonnan tiheys % (OF)
  Mitä isompi OF %, sitä paremmin kankaasta näkee läpi. Esimerkiksi pimentävillä kankailla OF arvo 0 %, koska niistä ei ollenkaan läpi. Yleisimpiä arvoja ovat 1 %, 3% ja 5%.
 • Aurinkoenergian kokonaisläpäisysuhde yhdessä ikkunalasin kanssa % (Gtot)
  Mitä pienempi tämä % on, sitä parempi on kankaan lämmönestokyky.

MATERIAALIT JA VÄRIT

Pääosin valmistusmateriaalina käytetään pinnoitettua polyesteriä tai lasikuitua.

Screenkankaita on useita erilaisia, erilaisilla ominaisuuksilla, sisä- että ulkokäyttöön. Niitä on saatavilla esimerkiksi PVC-vapaina, palosuojattuina ja antistaattisina. Screenit ovatkin siis helposti puhdistettavia ja lähes pölyttömiä kankaita.

Valittavanasi on runsas mallisto yksiväriä että kuviollisia kankaita.

Alu screen on kangas, jossa on alumiinitausta (hopea) ja HiTech screen on takapuolelta aina vaalea, kankaan etupuolen väristä riippumatta.

Vasemmalla Alu screen, oikealla HiTech screen.

Tule valitsemaan sinulle sopiva screen!

Kopra Design -logo